خانه هاي خالي بيشترند يا مجردها ؟
موسسه عالي آموزش و پژوهش مديريت و برنامهريزي، در گزارشي عنوان کرد که رفتارهاي سفته بازانه؛ عاملي در جذب بيشتر منابع در بخش مسکن و زمين بوده است. هم اکنون ست در خانهاي بيش از نياز خانوار يا داشتن بيش از يک محل ست براي هر خانوار، جايگزين پس انداز نقدي در خانوارهاي ايراني شده و همين موضوع به طور مستقيم بر ازدياد خانههاي خالي و بالارفتن قيمت مسکن و به تبع آن افزايش تعداد افراد مجرد تاثير گذار است.
به گزارش مجله دلتا، به سبب ناکارآمدي بازارهاي مالي و ساز و کارهاي تبديل پس انداز به سرمايه مولد (سرمايه گذاري در بخش توليد)، ثروت انباشت شده به جاي آنکه در توليد کالاها و خدمات قابل مبادله به کار رود در بخش کالاهاي غيرمبادلهاي همچون مسکن سرمايهگذاري ميشود.
700 هزار ميليون تومان در خانه هاي خالي
از ديدگاه محققان اين پژوهش، موضوع تبديل به احسن کردن که در ادبيات مسکن وارد شده، به مفهوم تغيير محل ست و ارزشمندتر کردن مسکن با استفاده از پس اندازهاي ريالي است. اين مفهوم نشانهاي از نوع ديگري از خريدهاي ملکي است که همه خانوارها را درگير کرده و موجب شده به منظور حفظ پس انداز، خانوادهها به تغيير يا ارزشمندتر کردن واحد مسي خود اقدام کنند.
خريدهاي غيرمصرفي در بازار مسکن باعث شده تعداد خانههاي خالي از سکنه در يک دههي گذشته از 457 هزار به بيش از 2 ميليون واحد مسي برسد و مساحت زيربناي واحدهاي مسي خالي از سکنه نيز از 57 ميليون مترمربع به 263 ميليون مترمربع افزايش يابد. برآورد ميشود ارزش خانههاي خالي نيز از 20 هزار ميليارد تومان به 747 هزار ميليارد تومان رسيده باشد.
وجود 220 هزار مجرد قطعي در کشور
طبق آخرين سرشماري کل کشور، 9 ميليون و 769 هزار نفر در سن متعارف ازدواج و هرگز ازدواج نکرده در ايران وجود دارند و تعداد افرادي که از سن متعارف ازدواج عبور کردهاند اما هنوز به سن تجرد قطعي نرسيدهاند، يک ميليون و 810 هزار نفر است. عنوان مجرد قطعي به افرادي اطلاق ميشود که از سن تجرد قطعي عبور کرده باشند و تعداد آنها در کل کشور حدود 220 هزار نفر است. اين يعني به ازاي هر مجرد قطعي ، 10 خانه خالي وجود دارد.
جمعبندي ساده آمارهاي ارائه شده نشان دهنده اين واقعيت است که تغيير فرهنگ در ثروت آفريني و ريسک بالاي سرمايهگذاري در بخشهاي توليدي منجر به افزايش سفته بازي در بخش مسکن شده و عملاً قيمتها را به بالاتر از توان خريدار مصرفي (کساني که خانه را براي تامين سرپناه تهيه ميکنند) رسانده است. نکته ديگر آنکه 747 هزار ميليارد تومان پول انباشت شده در خانههاي خالي معادل سرمايه لازم براي ايجاد شغل پايدار در جامعه 3 ميليون و پانصدهزار نفري بيکار کشور است. به نظر ميرسد پرداختن به اين معضل در بخش مسکن نيازمند عزم جدي نهادهاي اجرايي و نظارتي است و بايد ديد مسئولان براي حل اين معضل چه راهکاري خواهند داشت.
بيشتر بخوانيد:
درباره این سایت