خبر افزايش سقف وام مسکن باعث شد تا نگرانيهايي در رابطه با تاثير تورمي اين وام بر بازار املاک به وجود بيايد. براين اساس، آگاهي از نظر کارشناسان در خصوص تاثير افزايش وام مسکن بر بازار ملک ميتواند راهگشاي تصميمگيري فعالان بازار و متقاضيان مسکن باشد.
چندي پيش وزير راه و شهرسازي از افزايش سقف وام مسکن صحبت به ميان آورد. روز گذشته که خبر افزايش وام مسکن در تهران تا 250 ميليون تومان اعلام شد، کارشناسان مسکن در رابطه با تاثير اين افزايش بر بازار مسکن گمانهزني کردند.
بيت الله ستاريان کارشناس اقتصاد مسکن، درباره اثر افزاش وام مسکن به 250 ميليون تومان اظهار داشت: اين موضوع که با اين افزايش سقف وام مسکن، تقاضا در بازار تحريک خواهد شد، سخن درستي است. اما اينکه اين افزايش مبلغ وام، باعث بيشتر شدن قيمت مسکن، بهخصوص در کلانشهرها خواهد شد، درست نيست.
وي با بيان اينکه ضمانت اجرايي اين وام مشخص نيست، گفت: با توجه به مبلغ اقساط اين وام، تعداد زيادي از افراد و زوجها توانايي پرداخت اقساط 5 ميليون توماني را در سال نخواهند داشت، از طرفي، اين امر که تامين منابع اين تسهيلات از عهده کدام بانک بر خواهد آمد، نيز نامشخص است.
ستاريان ادامه داد: به فرض اينکه 100 هزار نفر نيز بتوانند از اين وام بهرهمند شوند، اما بانک مسکن يا ساير بانکها بعيد است بتوانند چنين مبلغي را پرداخت کنند.
اين استاد دانشگاه با بيان اينکه نياز کشور به مسکن ساخت سالانه يک ميليون و 300 هزار واحد است، اضافه کرد: علت اينکه بسياري از مردم خانه ندارند، از همه مهمتر اين است که تعداد واحدهاي مسي کشور کفاف جمعيت 80 ميليوني کشور را نميدهد؛ بنابراين بايد شرايطي را فراهم آورد تا ساخت مسکن به صورت انبوه افزايش يابد تا در چنين شرايطي شاهد تعادل در عرضه و تقاضاي مسکن باشيم.
اين کارشناس اقتصاد مسکن با اشاره به اينکه بر اساس آمارهاي موجود حدود يک چهارم جمعيت کشور يعني بالغ بر 20 ميليون نفر حاشيهنشين هستند، افزود: اين امر بايد ريشهيابي شود که چرا اين حجم از حاشيهنشيني در کشورمان وجود دارد.
ستاريان در پاسخ به اين پرسش که دولت قصد دارد از طريق اخذ ماليات بر خانههاي خالي، عرضه را در بازار مسکن افزايش دهد، آيا اين امر موفقيت آميز خواهد بود، گفت: اين طرح از اساس غلط است، کساني که اين طرح را مطرح ميکنند و در صدد ارائه اين طرح به مجلس هستند، به دنبال بازي دادن بهارستاننشينان هستند، به بيان ديگر، طرح فوق نوعي فريب است و اگر هم اجرايي شود، نتيجهاي در بر نخواهد داشت.
وي در توضيح بيشتر اين نظر خود تصريح کرد: ضريب خانههاي خالي در تمام شهرهاي دنيا 5 درصد بوده و در بهترين حالت ممکن است 4 درصد شود، حتي اين رقم در شهرهاي توريستي بين 8 تا 10 درصد است.
اين کارشناس اقتصاد مسکن، اخذ ماليات از خانههاي خالي را تنها در کشورهاي توسعه يافته قابل اجرا دانست و گفت: در کشورمان بر فرض اينکه کسي از خير درآمد ماهانه 5 ميليون تومان به طور مثال، از طريق خالي نگه داشتن داشتن مسکن خود بگذرد، چنين شخصي با پرداخت ماليات 500 هزار توماني نيز باز هم خانه خود را خالي ميگذارد.
وي افزود: بنابرين چنين طرحهايي به هيچ عنوان گرهاي را از بازار مسکن باز نخواهد کرد و اگر هم تصويب و اجرايي شود، به طور قطع نتيجه در پي ندارد.
شرايط انتقال وام مسکن يکم در سال 98
وام اجاره خانه ؛ اقساط و نرخ سود احتمالي
درباره این سایت