سال گذشته به پيشنهاد کميته بانوان انجمن رياضي ايران، اتحاديه بينالمللي انجمنهاي رياضي جهان (IMU) روز تولد مريم ميرزاخاني ، 12 ماه مي (22 ارديبهشت) را روز ن در رياضيات در جهان نامگذاري کرد.
امروز (22 ارديبهشت) سالروز تولد رياضيدان فقيد “مريم ميرزاخاني” است که در جهان روز “ن در رياضيات” نام گرفته است. مريم ميرزاخاني، رياضيدان ايراني و نخستين زني که موفق به دريافت مدال فيلدز اتحاديه جهاني رياضيات (IMU) در سال 2014 شده بود، 42 سال پيش در چنين روزي به دنيا آمد و در سن 40 سالگي پس از 4 سال مبارزه با بيماري سرطان، از دنيا رفت؛ اما نام او در تاريخ رياضيات جاودانه شد.
به گزارش مجله دلتا به نقل از ايسنا، روز “ن در رياضيات” امسال (سال 2019 ميلادي) براي نخستين بار در جهان و همزمان با سالروز تولد مريم ميرزاخاني (12 مي مقارن با 22 ارديبهشت) گرامي داشته ميشود.
در سايت اينترنتي مربوط به اين روز، در خصوص انتخاب روز ن در رياضيات، آمده است: ” 12 مي (22 ارديبهشت) فرصت شاديبخشي براي جامعه رياضي است تا ن رياضيدان را گرامي بدارد. اين گراميداشت هرساله در سراسر جهان برگزار ميشود. هدف از نامگذاري روز ن در رياضيات، الهامبخشي به ن سراسر جهان براي گراميداشت دستاوردهاي آنها در رياضي است تا بدين وسيله بتواند زمينهاي را براي ايجاد فضاي کاري مناسب، لذتبخش و همگاني فراهم کند. “
بدون شک شخصيت مريم ميرزاخاني براي بسياري از انسانها الهامبخش است؛ البته الهامبخشي او نه از جهت “پشت سر گذاشتن پلههاي موفقيت”، بلکه بيشتر از شخصيت او ناشي ميشود.
جملات زيادي از او در سخنرانيها هنگام دريافت جوايز يا در مصاحبهها نقل شده، با اين مضمون که “رياضيات زيبايي خودش را به شاگردان صبورش نشان ميدهد” يا عبارت “ذوق کشف و لذت فهميدن چيزي جديد”، “احساس ايستادن بالاي يک بلندي و رسيدن به ديدي شفاف و واضح” که تشبيهات او از لحظات کشف و شهود در حل مسائل رياضي هستند.
ميرزاخاني در مصاحبهاي با مجله “کوانتا” گفته است: “فکر ميکنم اگر ميدانستيم امور تا اين اندازه پيچيدهاند، در برابر آنها تسليم ميشديم”. او سپس مکثي ميکند و ادامه ميدهد: “نميدانم؛ حقيقتاً من آدمي نيستم که به آساني تسليم شوم.”
بيشک مبارزه چهار ساله او با بيماري سرطان هم گوياي تسليمناپذيري او هست؛ ميرزاخاني که حتي در ايام بيماري هم خود را “خوششانس” توصيف ميکند، در کودکي رؤياي نويسنده شدن در سر پرورانده و بعدها قدردان يک يک فرصتهايي که براي او پيش آمده، هست. خانواده حمايتگر، تحصيل در دبيرستان فرزانگان و دانشگاه صنعتي شريف، پيدا کردن دوستان علاقهمند به رياضي و ادامه تحصيل و گرفتن درجه استادي در دانشگاه استنفورد از جمله اين فرصتها و شرايطي است که دست به دست هم داده تا ميرزاخاني در عرصه بينالمللي خوش بدرخشد.
ميرزاخاني در سال 1384 با همسرش “يان وندارک” (اهل جمهوري چک)، دانشيار رياضي دانشگاه استنفورد ازدواج کرد و اين زوج داراي فرزندي به نام “آناهيتا” هستند.
بيشتر بخوانيد :
درباره این سایت